THE IMPORTANCE OF THE APPLICABILITY OF NUTRITIONAL EDUCATION WORKSHOPS IN ELEMENTARY EDUCATION, IN A PRIVATE NETWORK SCHOOL IN THE CITY OF CAÇADOR/SC
DOI:
https://doi.org/10.33362/ext.v12i00.3427Keywords:
Nutrition. Students. Obesity.Abstract
With the industry experiencing great growth in offering products that are increasingly easier to prepare, there is a significant increase in the public, especially children who evolve with the colors, characters and even shapes. In this context, it is clear that they are easily induced to consume only by marketing and not by what the product actually has to offer, thus making them naive/uninformed of what is really behind the food. In this research, the objective is to bring food and nutritional knowledge in the form of workshops to elementary school students at a private school, thus inserting it into the school year's curriculum, where they will have access to various information on the subject. This is a cross-sectional study aimed at 50 students from the second to fifth year of elementary school, who responded to a questionnaire in person and in a playful way, about their knowledge of food and the eating behavior of each research participant. As well as parents and/or legal guardians, who also responded to a questionnaire expressing their interest in including the workshops. With the study and subsequent implementation, it is expected that the students in question will adopt healthier habits and choices, as well as the regularization of the proposed workshops. Thus, it is concluded that there is a need to teach minors the importance of following assertive eating habits, being led by qualified professionals who, little by little, correlate the dangers behind an erroneous choice, as well as emphasizing the pathologies involved in the conditions. of malnutrition and obesity.
References
ABESO, Associação Brasileira para o Estudo da Obesidade e Síndrome Metabólica. Obesidade infantil: as razões por trás do aumento de peso entre as crianças brasileiras. Ministério da Saúde, 2022. Disponível em: https://abeso.org.br/obesidade-infantil-as-razoes-por-tras-do-aumento-de-peso-entre-as-criancas-brasileiras/. Acesso em: 02 abr. 2023.
ASBRAN - Associação Brasileira de Nutrição. Guia da OMS recomenda redução no açúcar. Ministério da Saúde, 2015. Disponível em: https://www.asbran.org.br/noticias/guia-da-oms-recomenda-reducao-no-acucar#:~:text=A%20Organiza%C3%A7%C3%A3o%20Mundial%20de%20Sa%C3%BAde,de%2050%20gramas%20por%20dia. Acesso em: 10 nov. 2023.
ASBRAN - Associação Brasileira de Nutrição. Guia para uma alimentação saudável em tempos de COVID-19. Ministério da Saúde, 2020. Disponível em: https://www.asbran.org.br/noticias/asbran-lanca-guia-para-orientar-populacao-sobre-alimentacao-em-tempos-de-covid-19. Acesso em: 09 nov. 2023.
CASTELLANI, Luan Villela et al. Os problemas da introdução precoce de alimentos industrializados na primeira infância. 2022. Trabalho de Conclusão de Curso - Faculdade Una Pouso Alegre (MG) - Curso de Nutrição. Disponível em: chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://repositorio.animaeducacao.com.br/bitstream/ANIMA/30901/1/OS%20PROBLEMAS%20DA%20INTROCAO%20PRECOCE%20DE%20ALIMENTOS%20INDUSTRIALIZADOS%20NA%20PRIMEIRA%20INF%c3%82NCIA.pdf. Acesso em: 18 jun. 2023.
COSTA, Ketleen Thayane da et al. A influência da publicidade de alimentos infantis nos hábitos alimentares: uma revisão sistemática, RASBRAN – Revista da Associação Brasileira de Nutrição, São Paulo, 2021.
CRUZ, Gabriel Grilo da et al. Obesidade infantil e a influência dos fatores alimentares e sociodemográficos na infância: uma revisão bibliográfica. RSM – Revista Saúde Multidisciplinar, Mineiros/GO, v. 2, 6ª ed., p. 01-07, 2019.
DANTAS, Rafaela Ramos; SILVA, Giselia Alves Pontes da. O papel do ambiente obesogênico e dos estilos de vida parentais no comportamento alimentar infantil. Rev. Paul. Pediatr, Sociedade de Pediatria de São Paulo, v. 37, n. 3, p. 363-371, 2019.
ENANI, Estudo Nacional de Alimentação e Nutrição Infantil. Estado Nutricional Antropométrico da Criança e da Mãe: Prevalência de indicadores antropométrico de crianças brasileiras menores de 5 anos de idade e suas mães biológicas. 2019. Rio de Janeiro, RJ: Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ. Disponível em: https://enani.nutricao.ufrj.br/index.php/relatorios/. Acesso em: 14 nov. 2023.
FIGUEIREDO, Ana Virgínia de Almeida; RECINE, Elisabetta. The regulation of ultra-processed food products: the challenge of ruling the market. Cadernos de Saúde Pública, Brasília/DF, v. 37, n. 1, p.1-13, 2021.
GIL, Antônio Carlos. Como elaborar projetos de pesquisa. 4ª ed., São Paulo: Atlas, 2022.
Guia Alimentar para a População Brasileira. Brasília — DF, p. 156, 2ª ed., 1ª reimpressão. Ministério da Saúde - Secretaria de Atenção à Saúde Departamento de Atenção Básica. Disponível em: https://www.gov.br/saude/pt-br/assuntos/saude-brasil/publicacoes-para-promocao-a-saude/guia_alimentar_populacao_brasileira_2ed.pdf/view. Acesso em: 09 nov. 2023.
HENRIQUES, Patrícia et al. Ambiente alimentar do entorno de escolas públicas e privadas: oportunidade ou desafio para alimentação saudável? Ciência & Saúde Coletiva, Niterói, v. 26, n. 8, p. 1-12, 2021.
HULVEN, Stine M et al. Milk and Dairy Product Consumption and Inflammatory Biomarkers: An Updated Systematic Review of Randomized Clinical Trials. American Society for Nutrition, Advances in Nutrition, v. 10, n. 2, p. 239-250, 2019.
NEVES, Júlia Schmitt et al. Consumo de frutas de crianças durante o distanciamento social na pandemia do COVID-19. Disciplinarum Scientia, Santa Maria, v. 22, n. 1, p. 101-109, 2021.
QORBANI, Mostafa et al. Association of dietary behaviors, biochemical, and lifestyle factors with metabolic phenotypes of obesity in children and adolescents. Diabetol Metabolic Syndrome, Alborz/Karaj, vol.12, n. 108, p.1-21, 2020.
RAMOS, Bruna Caroline Vieira et al. Educação alimentar e nutricional com professores de uma escola privada da zona sul de São Paulo. Revista Saúde, Sta. Maria, v. 45, n. 2, p. 1-12, 2019.
RAMOS, Valéria Pereira; MENESES, Caroline Olimpio Romeiro de. Efeitos do consumo excessivo de açúcar sobre o desempenho cognitivo: uma revisão de literatura. Brazilian Journal of Health Review, Curitiba, v. 4, n. 6, p. 24931-24951, 2021.
REIS, Monalisa da Silva et al. Indicadores de saúde em escolares: uma análise do estado nutricional e aptidão física relacionada à saúde. Revista Saúde, Sta. Maria, v. 44, n. 1, p.1-6, 2018.
ROCHA, Aline dos Santos; FACINA, Vanessa Barbosa. Professores da rede municipal de ensino e o conhecimento sobre o papel da escola na formação dos hábitos alimentares dos escolares. Ciência & Educação, Bauru/SP, v. 23, n. 3, p. 691-706, 2017.
SANCHES, Watalane Santos; GREGGIO, Samuel. Educação Alimentar e Nutricional (EAN) nas escolas: relevância e limitações. Revista Científica Multidisciplinar Núcleo do Conhecimento, PUC - RS, v. 02, 9ª ed., p. 140-149, 2022.
VALE, Lucimar Ramos do. Elaboração de um guia pedagógico para o ensino de nutrição no ensino fundamental. 2017. Dissertação apresentada ao Programa de Mestrado Profissional em Ensino em Ciências da Saúde e do Meio Ambiente - MECSMA do UniFOA como parte dos requisitos para a obtenção do título de Mestre. Volta Redonda, RJ, 2017. Disponível em: https://sites.unifoa.edu.br/portal_ensino/mestrado/mecsma/arquivos/2017/lucimar-ramos.pdf. Acesso em: 25 maio 2023.
ZHANG, Xingxiaetal et al. Milkconsumptionandmultiplehealthoutcomes: umbrellareviewofsystematicreviewsandmeta-analysesinhumans. Nutrition & metabolism, Londres, v. 18, n. 7, p. 1-18, 2021.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Extensão em Foco (ISSN: 2317-9791)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).