MINDFUL EATING: A STRATEGY FOR PROMOTING CARDIOVASCULAR HEALTH AND CONTROLLING DYSLIPIDEMIA THROUGH HEALTHY FOOD CHOICES

Authors

  • Amanda Bogorny Universidade Alto Vale do Rio do Peixe - UNIARP
  • Solange de Bortoli Beal Universidade Alto Vale do Rio do Peixe - UNIARP
  • Josiéli Varela Universidade Alto Vale do Rio do Peixe - UNIARP
  • Eliana Adami Universidade Alto Vale do Rio do Peixe - UNIARP

DOI:

https://doi.org/10.33362/ext.v13i1.3779

Keywords:

Healthy Eating. , Dyslipidemia. , Health Education.

Abstract

ABSTRACT: This study aimed to promote and implement health education practices focused on reducing the risks of developing dyslipidemia through the promotion of healthy food choices. The research was conducted through a literature review and the application of educational interventions, such as discussion groups and the distribution of informative materials on mindful eating and cardiovascular health. The main results indicated a significant improvement in students' knowledge regarding the relationship between eating habits and the prevention of dyslipidemia, as well as a positive change in dietary patterns following the interventions. It was concluded that food education is an effective tool for promoting cardiovascular health and controlling dyslipidemia among adolescents. Future studies are suggested to evaluate the long-term effects of these interventions on the health of young people and their families.

 

Author Biographies

Amanda Bogorny, Universidade Alto Vale do Rio do Peixe - UNIARP

Acadêmica do curso de Medicina. 

Solange de Bortoli Beal, Universidade Alto Vale do Rio do Peixe - UNIARP

Mestranda em Desenvolvimento e Sociedade – PPGDS da UNIARP e Professora do Curso de Medicina UNIARP

Josiéli Varela, Universidade Alto Vale do Rio do Peixe - UNIARP

Mestre em Desenvolvimento e Sociedade – PPGDS da UNIARP e professora do Curso de Psicologia e Medicina da UNIARP

References

REFERÊNCIAS

AVELAR, Nikolly Fabiana Dias de; et al. Associação entre carboidratos, triglicerídeos e doenças cardiovasculares. Revista Eletrônica Acervo Saúde, v. 23, n. 7, p. e12645-e12645, 2023. Disponível em: https://acervomais.com.br/index.php/saude/article/view/12645. Acesso em: 7 dez. 2023.

BANDURA, Albert; AZZI, Roberta Gurgel (Ed.). Teoria Social Cognitiva: diversos enfoques. 1. ed. Campinas: Editora Mercado de Letras, 2017.Disponível em: https://www.mercado-de-letras.com.br/livro-mway.php?codid=530

BIRCH, Leann L.; FISHER, Jennifer O. Development of eating behaviors among children and adolescents. Pediatrics, v. 101, n. 3, p. 539-549, 1998. Disponível em: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12224660/#:~:text=Initial%20evidence%20indicates%20that%20imposition%20of%20stringent%20parental%20controls%20can. Acesso em: 7 dez. 2023.

BRITO, Andrea Nunes Mendes de; et al. Padrão alimentar e resistência à insulina em adolescentes. Research, Society and Development, v. 9, n. 12, p. e29291210786-e29291210786, 2020. Disponível em: https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/10786. Acesso em: 7 dez. 2023.

CORRÊA, Janaína Domingues; et al. Associação entre dislipidemia, dados sociodemográficos, hábitos sedentários e alimentação inadequada em escolares do sul do Brasil. Cinergis, v. 18, n. 2, p. 146-50, 2017. Disponível em: https://www.scielo.br/j/abc/a/TNpBtxygGQvQg8X4rSybJSf/?format=pdf&lang=pt. Acesso em: 7 dez. 2023.

FARIAS, Renata; et al. O papel do mindfulness e da autocompaixão nos níveis de stresse e de bem-estar dos estudantes universitários: um estudo preliminar. Sensos-e, v. 11, n. 2, p. 45-56, 2024. Disponível em: https://parc.ipp.pt/index.php/sensos/article/view/5431. Acesso em: 7 dez. 2023.

FERREIRA, Adriana Rosa Pereira; FALLER, Ana Luísa Kremer. Perfil e conhecimento de nutricionistas prescritores de alimentos funcionais. RBONE-Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento, v. 14, n. 87, p. 617-623, 2020. Disponível em: https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1332. Acesso em: 7 dez. 2023.

FREIRE, Paulo. Pedagogia da autonomia: saberes necessários à prática educativa. 74. ed. São Paulo: Paz e Terra, 2019.Disponível em: https://repositorio.ufpe.br/bitstream/123456789/54579/2/freire-pedagogia-da-autonomia.pdf

PROCHASKA, James O.; DICLEMENTE, Carlo C. Stages and processes of self-change of smoking: toward an integrative model of change. Journal of Consulting and Clinical Psychology, v. 51, n. 3, p. 390–395, 1983. Disponível em: DOI: 10.1037//0022-006x.51.3.390.

ROSENSTOCK, Irwin. M. Historical origins of the health belief model. Health Education Monographs, v. 2, n. 4, p. 328-345, 1974. Disponível em: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/109019817400200403. Acesso em: 7 dez. 2023.

SALUSTINO, Maria Carolina; et al. Doenças cronicas não transmissiveis (dcnt): aspectos relacionados à saúde. Estudos Avançados sobre Saúde e Natureza, v. 7, 2022. Disponível em: https://www.periodicojs.com.br/index.php/easn/article/view/913. Acesso em: 7 dez. 2023.

STANGHERLIN, Luana; et al. Comportamento sedentário e o consumo de alimentos ultraprocessados de adolescentes do sul do Brasil. Inova Saúde, v. 15, n. 2, p. 1-11, 2025. Disponível em: https://periodicos.unesc.net/ojs/index.php/Inovasaude/article/view/6960. Acesso em: 7 out. 2024.

VALENÇA, Silvia Eugênia Oliveira; et al. Prevalência de dislipidemias e consumo alimentar: um estudo de base populacional. Ciência & Saúde Coletiva, v. 26, p. 5765-5776, 2021.Disponível em: https://www.scielo.br/j/csc/a/dTHDNGr7mrMRKcM7KpB36vR. Acesso em: 7 dez. 2023.

World Health Organization – WHO. Healthy diet. Fact sheet nº 394, aug. 2018. Disponível em: https://cdn.who.int/media/docs/default-source/healthy-diet/healthy-diet-fact-sheet-394.pdf?sfvrsn=69f1f9a1_2&download=true. Acesso em: 7 out. 2024.

Published

2025-12-09

How to Cite

BOGORNY, Amanda; DE BORTOLI BEAL, Solange; VARELA, Josiéli; ADAMI, Eliana. MINDFUL EATING: A STRATEGY FOR PROMOTING CARDIOVASCULAR HEALTH AND CONTROLLING DYSLIPIDEMIA THROUGH HEALTHY FOOD CHOICES. Extensão em Foco (ISSN: 2317-9791), [S. l.], v. 13, n. 1, p. 84–99, 2025. DOI: 10.33362/ext.v13i1.3779. Disponível em: https://periodicos.uniarp.edu.br/index.php/extensao/article/view/3779. Acesso em: 15 dec. 2025.