HANDS-ON – FUNCTIONAL CHEESE BREAD WITH ELDERLY RESIDENTS IN A LONG-TERM CARE INSTITUTION: AN EXPERIENCE REPORT FAP

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33362/ext.v12i00.3470

Keywords:

Quality of life. , Nursing home. , Extension activities.

Abstract

Nursing homes for the elderly play a crucial role in the lives of many individuals at a certain stage of their life cycle, improving their quality of life during that phase. Recognizing this importance, this work aimed to develop workshops involving both students and teachers, aimed at elderly people living in institutions, with the intention of promoting their autonomy and well-being. The workshops were designed in a multidisciplinary way and were applied on a fortnightly basis in an institution located in the mid-west of Santa Catarina. They included culinary activities and the application of a nutritional questionnaire to assess the health of residents and contributed significantly to the quality of life of institutionalized elderly people.

Author Biographies

Debora Fernandes Pinheiro, Universidade Federal do Paraná

Doutoranda em Engenharia de Alimentos. Universidade Federal do Paraná. Docente do Departamento de Nutrição. Universidade Alto Vale do Rio do Peixe.

Ana Claudia Lunelli Moro, Universidade Alto Vale do Rio do Peixe

Doutoranda em Desenvolvimento e Sociedade. Universidade Alto Vale do Rio do Peixe.

Simone do Nascimento Cardoso, Universidade Alto Vale do Rio do Peixe

Graduanda em Nutrição. Universidade Alto Vale do Rio do Peixe.

Carolina Azeredo Silva, Universidade Alto Vale do Rio do Peixe

Mestranda em Desenvolvimento e Sociedade. Universidade Alto Vale do Rio do Peixe.

Eliana Rezende Adami, Universidade Alto Vale do Rio do Peixe

Pós-doutora em Ciências Farmacêuticas. Docente do Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento e Sociedade. Universidade Alto Vale do Rio do Peixe.

References

ABREU, Tatiana Losano de; CAVALCANTE, Ilane Ferreira; HENRIQUE, Ana Lúcia Sarmento. A prática do tripé ensino, pesquisa e extensão para a formação dos docentes dos Institutos Federais. Revista Brasileira da Educação Profissional e Tecnológica, [S.L.], v. 2, n. 22, p. 1-18, 3 nov. 2022. Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte (IFRN). Acesso em: 25 mar. 2024. Disponível em: https://www2.ifrn.edu.br/ojs/index.php/RBEPT/article/view/12817.

BRASIL. Lei nº 10.741, de 1º de outubro de 2003. Dispõe sobre o Estatuto da Pessoa Idosa e dá outras providências. Brasília, DF: Diário Oficial da União. Acesso em: 25 mar. 2024.

CATANEO, Fernanda Monteiro, CARDOZO, Tuane Maiara, AYALA, Arlene Laurenti Monterrosa. Idosos em Instituição de Longa Permanência e Relações Familiares. Rev. Aten. Saúde, v. 17, n. 60, p. 28-36, 2019. Disponível em: https://seer.uscs.edu.br/index.php/revista_ciencias_saude/article/view/5845. Acesso em 05 de mar. 2024.

CECCON, Roger Flores et al. Envelhecimento e dependência no Brasil: características sociodemográficas e assistenciais de idosos e cuidadores. Ciência & Saúde Coletiva, v. 26, p. 17-26, 2021. Disponível em: https://www.scielo.br/j/csc/a/QjLJcbQ6YzPQNWhBXmsWCVs/ Acesso em 05 de mar. 2024.

GUIMARÃES, Mirna Rodrigues Costa, GIACOMIN, Karla Cristina, FERREIRA, Raquel Conceição, VARGAS, Andrea Maria Duarte. Avaliação das Instituições de Longa Permanência para Idosos no Brasil: um panorama das desigualdades regionais, Ciência & Saúde Coletiva 2023. Disponível em: https://www.scielosp.org/article/csc/2023.v28n7/2035-2050/pt/. Acesso em 05 de mar. 2024.

KHOURY, Hilma Tereza Tôrres, SÁ-NEVES, Ângela Carina. Percepção de controle e qualidade de vida: comparação entre idosos institucionalizados e não institucionalizados. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia [online]. 2014, v. 17, n. 3. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rbgg/a/wC9mzqHF7cngHW6Wm3H5H8D/#. Acesso em: 25 mar. 2024.

PAULA, Natália Rosa et al. Oficinas terapêuticas no cuidado de Enfermagem ao idoso institucionalizado: Um relato de experiência. Revista Kairós-Gerontologia, v.22, n.2, p.621-636, 2019. http://dx.doi.org/10.23925/2176-901X.2019v22i2p621-636 Acesso em 16 abr. 2024.

POLTRONIERI, B. C. et al. Atividade e participação de idosos institucionalizados em oficinas terapêuticas: contribuições de um projeto de extensão. Revista Kairós-Gerontologia, v. 21, n. 4, p. 89–108, 30 dez. 2018.

ROCHA, Vanelly de Almeida et al. Perfil social e de saúde de idosos institucionalizados. International Journal of Development Research, v. 12. N. 4, p. 55155-55159, 2022. Disponível em: https://www.researchgate.net/profile/Cintia-Borges/publication/378260395_PERFIL_SOCIAL_E_DE_SAUDE_DE_IDOSOS_INSTITUCIONALIZADOS/links/65cf85e528b7720cecd673f0/PERFIL-SOCIAL-E-DE-SAUDE-DE-IDOSOS-INSTITUCIONALIZADOS.pdf. Acesso em 05 de mar. 2024.

SARDINHA, Ana Hélia de Lima, SOUSA, Larissa Garreto, SOUSA, Sara Maria Ferreira, ALMEIDA, Joelson dos Santos. Caracterização da funcionalidade familiar de idosos na Saúde da Família: um estudo transversal. Revista de APS, v. 24, n. 3, 2021. Disponível em: https://periodicos.ufjf.br/index.php/aps/article/view/34570. Acesso em 05 de mar. 2024.

UNIARP. Fundo de Apoio a Pesquisa – FAP, 2024. Disponível em: https://uniarp.edu.br/fundo-de-apoio-a-pesquisa-fap/#:~:text=O%20FAP%20%E2%80%93%20Fundo%20de%20Apoio,pesquisa%2C%20incentiva%20a%20produ%C3%A7%C3%A3o%20cientifica%2C. Acesso em 06 de mar. 2024.

UNIARP. Resolução Consun 041/2021 de 29 de novembro de 2021. Dispõe sobre atualização do Regulamento do Fundo de Apoio a Pesquisa – FAP da Universidade Alto Vale do Rio do Peixe – UNIARP e dá outras providências. Disponível em: https://uniarp.edu.br/wp-content/uploads/2022/02/2021-041-Altera-regulamento-FAP.pdf. Acesso em 06 de mar. 2024.

VASCONCELOS, Caroline Luiza Bailona de; BASTOS, Gabriela Cunha Fialho Cantarelli; SOUSA, Ivone Félix de; ALMEIDA, Rogério José de. Qualidade de vida de idosos institucionalizados no Brasil: uma revisão integrativa. Revista Brasileira Militar de Ciências, [S.L.], v. 8, n. 20, p. 23-29, 4 maio 2022. Fundação Tiradentes. http://dx.doi.org/10.36414/rbmc.v8i20.133. Acesso em: 25 mar. 2024.

Published

2024-04-24

How to Cite

FERNANDES PINHEIRO, D.; LUNELLI MORO, A. C.; DO NASCIMENTO CARDOSO, S.; AZEREDO SILVA, C.; REZENDE ADAMI, E. HANDS-ON – FUNCTIONAL CHEESE BREAD WITH ELDERLY RESIDENTS IN A LONG-TERM CARE INSTITUTION: AN EXPERIENCE REPORT FAP. Extensão em Foco (ISSN: 2317-9791), [S. l.], v. 12, n. 00, p. 47–54, 2024. DOI: 10.33362/ext.v12i00.3470. Disponível em: https://periodicos.uniarp.edu.br/index.php/extensao/article/view/3470. Acesso em: 18 may. 2024.